23 December 2010

"Marea conspiraţie" împotriva armatei şi a generalului Chiriţă

Citesc, pe forumuri, după trecerea în rezervă şi arestarea celor doi generali de la M.Ap.N. - Chiriţă şi Marian - tot soiul de intervenţii care justifică, într-un fel sau altul, "marea conspiraţie" împotriva armatei, a imaginii ei, un fel anume de a pune cu botul pe labe o instituţie atât de credibilă - vezi sondajele alea mereu invocate - încât, în cele din urmă, am convingerea că până şi viitoarea mea descindere pentru nevoi specifice la toaletă nu este altceva decât o perfidă manipulare şi o conspiraţie: dacă anume am fost împins să mănânc, la patiseria din colţ, prin tehnica flăcării violete, vreo merdenea cu rol purgativ, astfel încât să fiu indisponibil atunci când m-a sunat un nevinovat pe care conspiraţioniştii vroiau să-l îndepărteze de mine?

Adevărul este că, dincolo de onorabilitatea indiscutabilă a stelelor de general, care există până la proba contrară, pentru mine, unul, contează faptele. Conspiraţie sau nu, un general care îşi freacă buzunarele cu bani daţi pe sub mână în schimbul unor subiecte care asigură intrarea într-o instituţie militară de învăţământ şi care este şi bine amplasat în mijlocul unei adevărate reţele create şi unse întru impostură nu este altceva decât un borfaş oarecare. Stelele de general sunt o garanţie a onorabilităţii, dar obţinerea lor ar trebui să fie condiţionată de o minima moralia. Este de întrebat cum a ajuns Chiriţă să capete două stele pe umăr - ca şi în cazul celuilalt -, dar este o întrebare la care nu o să încerc să caut răspunsul aici. O las pentru mai târziu, pentru cărţile de analiză istorică a epocii trăite. Dar întrebarea în sine ar trebui să ne bântuie pe toţi, fiindcă Mihai Chiriţă nu a fost ales în poziţia ocupată printr-un scrutin, ci a fost numit. Ceea ce implică o anume responsabilitate extinsă.

Dar aduc aici propria mărturie. În conflict administrativ fiind cu un fost şef, subordonatul lui Chiriţă, a cărui incompetenţă profesională evidentă am denunţat-o într-o publicaţie de specialitate, generalul Chiriţă mi-a zâmbit şmechereşte, în biroul lui, când mi se aducea la cunoştinţă raportul comisiei de el numită (care, de fapt, spre ruşinea ei, nu făcuse nicio investigaţie reală pentru a lămuri motivele disputei mele cu acel şef, acoperindu-se astfel de ridicol, în condiţiile în care soţia lui Chiriţă era angajata şi subordonata celui cu care mă aflam în litigiu!!), spunându-mi că "mai bine ne dădeam un cap în gură", eu şi acel şef, rezolvându-ne conflictul, decât să-l "umplem" pe el de rapoarte (după ce îmi explicase, cu subînţeles, că ar fi trebuit să trec pe la el înainte de a "tulbura apele" cu rapoartele mele!). Chiriţă era, atunci, şeful Doctrinei şi Instrucţiei! Penibil este doar un eufemism care ar putea descrie, deocamdată, comportamentul acestui personaj aflat într-o asemenea poziţie importantă.
Nu pot spune că am fost bucuros la aflarea veştii arestării lui Chiriţă. Pentru mine, era, într-un fel, o confirmare a ceea ce eu intuisem în vremea nefericitelor mele raporturi directe cu el. M-a mâhnit însă nespus felul în care o culpă individuală - ruşinoasă - era aruncată acum asupra unei întregi instituţii care nu merita această palmă. Opinia publică discută, din cauza unor astfel de nefaste personaje, oarecum la grămadă. Iar Armata, ca instituţie, nu merită asta. Fiindcă este mai presus de noi, cei care, temporar, slujim în uniformă.

Mărturia mea este o formă de eliberare şi, într-un fel, de (re)asigurare. Nu, nu suntem la fel, chiar dacă facem parte din aceeaşi instituţie şi purtăm aceeaşi haină kaki. Nu m-am simţit deloc reprezentat de oameni precum Chiriţă, nici când era în activitate şi nici acum. Însă, prin natura meseriei, am cunoscut mulţi oameni în uniformă şi acesta este motivul pentru care sunt încrezător în ziua de mâine şi în destinul acestei instituţii.

7 comments:

Anonymous said...

SUPERB! LA MULŢI ANI!

adiiosif said...

Salut Florine si la multi ani!
Chiar daca nu mai am timp de comentarii, sa stii ca trec periodic pe aici si, ca intotdeauna, te citesc cu mare placere!

Petre Opriş said...

La mulţi ani, Florin!
Referitor la domnul general Chiriţă, caracterizarea pe care ai făcut-o este exactă. Putem să îl recunoaştem uşor pe cel care, în urmă cu mai bine de 20 de ani, a coordonat colectivul care a analizat regulamentul A-8 (regulamentul tragerilor de artilerie) şi a propus câteva modificări în cadrul acestuia. Meritele sale, în calitate de artielrist, sunt incontestabile. De asemenea, caracterul său, modul de exprimare faţă de subordonaţi sunt foarte bine subliniate de tine. Felicitări pentru articol şi, încă o dată, îţi spun LA MULŢI ANI!

Florin ŞPERLEA said...

@adi iosif
Iti multumesc pentru urari si gandurile bune. La multi ani!

Florin ŞPERLEA said...

@Petre Opris
Iti multumesc pentru comentariu si urari. Sper ca anul 2011 sa fie unul mai bun pentru toti si tu sa ai parte de implinirile dorite. Bafta in tot ce faci!

adelin said...

Prietene !! nu stiu cat de adevarat este ce ai scris tu aici , dar eu cred ca litigiile se rezolva in instanta nu la comandant. comandantul trebuie sa isi uneasca subordonatii nu sa ii dezbine sa ii poata conduce ! in ce il priveste pe Domnul general care a si spus ca FIECARE ESTE RESPONSABIL DE FAPTELE SALE !doar pt cuvintele astea am tot respectul.Am inteles ca era si un foarte bun profesionist si pt ca trebuia sa fie seful SMG trebuia inlaturat cumva si el si altii ca sa ii faca partie verisorului doamnei lui ZEUS ! eu spun sa mai studiezi si sa nu arunci nereusitele tale in gradina altcuiva !!

Florin ŞPERLEA said...

@adelin
"Prietene!"
Dupa cum scrii, nu m-ar mira sa fii chiar Chirita. "Domnul general" cu "D" mare nu e valabil aici si nici in circumstantele penibile in care si-a luat talpasita din armata Chirita.
Nu stiu ce mare conspiratie ticaloasa impotriva marelui profesionist Chirita s-a urzit, dar eu cred ca e foarte bine ca nu a ajuns seful SMG. Iti dai seama, "prietene", ca toate functiile, de la el in jos, s-ar fi ocupat pe o filiera deja brevetata de bravul general la Pitesti?