14 December 2010

Bravo, dom' Stoenescu! Felicitări!


O ştire m-a umplut de uimire. Alex Mihai Stoenescu, specializat în tot soiul de lovituri de stat şi detalii conspiraţioniste numai de el ştiute despre Revoluţia din Decembrie 1989, este dovedit acum a fi fost informator plătit al Securităţii (vezi aici), cu peste 70 de note informative, pentru unele fiind stipendiat cumsecade de Securitate.
M-a amuzat "vigilenţa revoluţionară" a lui Stoenescu, la 12 aprilie 1984, când, aflat prin Piaţa Amzei, a identificat "cu mândrie patriotică" un individ "periculos" pentru stabilitatea regimului comunist în încercarea lui de a fotografia o coadă cinstită la nişte produse alimentare devenite tot mai exotice prin galantarele goale, fotografiile urmând să fie oferite postului de radio "Europa liberă". Aşa credeau domnul Stoenescu şi cei de la Securitate care îl vor fi anchetat pe bietul nefericit. Iată cum distinsul domn Stoenescu făcea "relaţii publice" pentru regimul comunist, încă înainte ca ele să fie "inventate" în regimul democratic pe care avea să-l slujească tot cu osârdie şi după 1989, fiind, o vreme, chiar purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale şi şeful Direcţiei Relaţii Publice (DRP) în aceeaşi instituţie (aşa se ajunge şef la DRP, domnule Stoenescu?). Atunci poza în locotenent-colonelul exigent, dar acoperit de ridicol în încercările sale de a scoate basma curată "vrăjelile" de culise ale Operaţiei de tristă amintire "Ţigareta".

Vă propun să vedem în continuare cum vigilentul Stoenescu urmărea "pericolele" grave la adresa regimului comunist, în Piaţa Amzei, în anul de graţie 1984, aşa cum reiese din raportul unui ofiţer de Securitate: „În dimineaţa zilei de 12.04.1984, la ora 9.50, sursa [Stoenescu, nume de cod "Gavrilescu"] a surprins, în dreptul agenţiei CEC din Piaţa Amzei, un individ care fotografia cozile la diferite magazine. Sursa l-a urmărit pe individ şi i-a reţinut semnalmentele, după care s-a deplasat rapid în dreptul cofetăriei Casata, unde a făcut cunoscute cele văzute unui sergent major de miliţie aflat în misiune. Împreună cu acesta, sursa şi alţi lucrători de miliţie, precum şi un ofiţer M.I. au pornit în căutarea individului, cercetând magazinele şi toate unităţile comerciale din zonă. La ora 10.30, sursa l-a identificat pe individ în apropierea unor cozi şi a atras atenţia ofiţerului M.I. că individul (alertat de agitaţia subofiţerilor de miliţie) s-a ascuns între oamenii de la coadă. În momentul în care individul s-a izolat de coadă încercând să-şi plaseze aparatul foto într-un autoturism a fost reţinut şi identificat. În continuare, sursa [Stoenescu, nume de cod "Gavrilescu"] s-a deplasat la IGM unde a dat relaţiile necesare şi unde a aflat că individul a cerut să părăsească ţara şi că ar fi recidivist".
În urma reclamaţiei, se arată în articolul din "Cotidianul", cazul a ajuns la Securitatea Municipiului Bucureşti, la locotenentul major Cioclan. Acesta a trecut la anchetarea persoanei care a fotografiat oamenii care stăteau la rând şi a ajuns la concluzia că pozele erau făcute cu intenţia de a fi trimise peste graniţe, la postul Radio Europa Liberă. Pentru informaţia furnizată, Alex Mihai Stoenescu a fost recompensat cu suma de 500 de lei. „Pentru modul cum a acţionat în vederea prinderii unui infractor care făcea fotografii în Piaţa Amzei în scopul trimiterii lor postului de radio Europa Liberă, precum şi pentru informaţiile furnizate, propun stimularea informatorului «Gavrilescu Adrian» cu suma de 500 de lei", se arată în nota ofiţerului. Primirea banilor este certificată de chitanţa din 4 mai 1984, semnată cu numele olograf Gavrilescu Adrian: „Am primit suma de 500 de lei din partea M.I. pentru sprijinul acordat".

Bravo, dom' Stoenescu, felicitări! Curat vigilent istoricul şi marele specialist în comunicare Stoenescu!

P.S. Domnul Alex Mihai Stoenescu este, printre altele, membru în Consiliul Ştiinţific al revistei "Vitralii", care reuneşte "crema rezervistă" a serviciilor de informaţii de pe la noi. Să înţeleg, aşadar, că a fost o bună şi necesară reunire (acum la vedere, deh!) sau, mai degrabă, un exemplu de linşaj al celor care şi-au oferit atât de "dezinteresat" serviciile Securităţii?

8 comments:

Anonymous said...

Daca mi-ar da si mie politia si parchetul cate 500 de lei pentru fiecare nebun de pe strada pe care l-as raporta... :))

Oare ce si-o fi luat de banii aia? :))

Alin Samusan (alinbs95@yahoo.com)

Anonymous said...

O culme a coincidentei. In 2006 un autor de carte cu acelasi nume si prenume, dar de data aceasta nu de de cod ci de persoana reala Adrian GAvrilescu, nascut in 1975 publica o carte NOII PRECUPETI. INTELECTUALII PUBLICI DIN ROMANIA DE DUPA 1989 la Editura Compania. Cred ca ar trebui sa o vezi si pe aceea Florine, ca tabloul sa se completeze si mai "frumos".
In plus articolul lui MIhai PElin(RIP)Aici radio Securitatea Libera merita mai mult decat simpla atentie. E de plins si de jale, tine-te tare, ca nu cred ca e ultimul. De aceea singura sansa ce o mai putem avea este re-increstinarea, re-nasterea in crestinism a poporului. Ca te obliga viata curata a lui Hristos sa fii si tu curat si cinstit...cristina

Florin ŞPERLEA said...

@Alin Samusan
Stimate Domnule Samusan,
Daca "nefericitul" acela, batut la Securitate pentru ca intentiona sa realizeze fotografii ale umilintei indurate de romani la cozile pentru alimente vi se pare "nebun", atunci as prefera o tara plina de astfel de nebuni frumosi, chiar si astazi.
Pot intui ce si-a cumparat dl. Stoenescu... Un aparat de fotografiat? Sau unul de inregistrat?

@Cristina
Am citit cartea de care spui si inteleg la ce te referi. Ma bucura mesajul tau de liniste sufleteasca prin invatatura crestina.
Ma consolez insa cu alte muze...

Anonymous said...

Intr-adevar e dramatic ce s-a intamplat cu omul acela :( dar trebuia sa isi dea si el seama ca nu spunea nimic nou cu pozele sale: un corp diplomatic gigantic in Bucuresti numai cu asta se ocupa,cred: facea poze la realitatile sociale din Bucresti.

Oricum putea si Stoenescu sa treaca pe langa el si sa-l lase in pace... eu cred ca l-a reclamat stiind ca o sa primeasca o suma de bani pentru asta, altfel nu inteleg de ce s-ar fi deranjat.

Anonymous said...

Alin Samusan (alinbs95@yahoo.com)

Anonymous said...

Nu incalc "jurisdictia" liberului arbitru. Fac observatia ca muzele nu "mantuie de rau" cum zice versul colindei romanesti. Prin Hristos, Cela ce se naste smerit in ieslea "Viflaimului", cum spun taranii nostri in frumoasele lor colinde si pe Cel ce-L sarbatorim curind, prin Acela si Singurul, da. spor in toate. cristina

Anonymous said...

Cine i-a citit cărţile a putut bănui, dar acum apare şi o confirmare.
Despre scrierile sale istorice, mi-am exprimat scepticismul mai demult, chiar fără să am această ultimă informaţie
- Prejudecăţile birocratice ale lui Alex Stoenescu http://mariusmioc.wordpress.com/2008/09/14/prejudecatile-birocratice-ale-lui-alex-stoenescu/

ciobanu.nicolae2002@gmail.com said...

Cea mai joaasa speta de om. Si au fosti multi ca el. Huo!