25 July 2010

Ombilical legaţi (încă) de Ceauşescu


După îndelungi insistenţe, sfârşite în sălile tribunalelor cu o sentinţă favorabilă, urmaşii legali ai celor doi Ceauşeşti au reuşit să obţină ceea ce li se interzicea, din varii motive, de 20 de ani.
Dar dacă pentru familie mi se pare a fi un gest legitim şi, aş spune, necesar, pare mai greu de înţeles isteria pe care a provocat-o în mass-media un astfel de demers. Chibiţii de serviciu, analiştii de ocazie, maeştrii tuturor conspiraţiilor s-au văzut, dintr-o dată, dezumflaţi în aşteptările lor: mormintele chiar conţineau oseminte, dar, nu-i aşa, le mai rămâne o cât de mică speranţă în rezultatele testelor ADN. Poate acelea vor demonstra, în cele din urmă, că măcar o frântură a teoriilor lor se va fi adeverit.
Deshumarea Ceauşeştilor mi se pare a fi una din cele mai bune dovezi ale faptului că regimul comunist este, la noi, o traumă nevindecată, neclarificată şi obsesivă. Este, poate, şi una din explicaţiile pentru care discursul anticomunist, la 20 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, mai poate să aibă efect electoral, fiind utilizat ca atare.
În fapt, să o recunoaştem: Revoluţia din decembrie 1989 înseamnă o acţiune hotărâtă a unor indivizi care nu au mai suportat regimul comunist şi pe cel care îl întruchipa: Nicolae Ceauşescu. Ceilalţi, destui, s-au alăturat acestor puţini revoluţionari autentici, după ce îşi vor fi înfrânt temerile, spaimele şi angoasele, iar
majoritatea acestui popor a stat cuminte în casă, urmărind desfăşurarea evenimentelor. De serviciile secrete străine şi contribuţiile lor, oricare vor fi fost acestea, nu ţin să mai amintesc aici.
Adevărul este că românii nu par să aibă vocaţia revoltei autentice şi, de altfel, nici pe aceea a libertăţii asumate. Par să nu se simtă în spaţiul democratic ca peştele în apă, ci seamănă mai degrabă cu animalele claustrate la zoo, care se lovesc mereu, obsesiv, de geamul cuştii în care se află, fără a înţelege de ce nu pot trece dincolo de el. Vorbim de un popor de oi, cum subliniază, în repetate rânduri, pe bună dreptate, istoricul Florin Constantiniu, care naşte un grup de lupi capabili să se înstăpânească fără mari dificultăţi asupra turmei. Pare să ne fie străină orice formă de coagulare în jurul unui interes, altul decât cel strict individual, nu ne pasă cine ne conduce şi, mai ales, cum ne conduce.
Din acest motiv România arată aşa cum o vedem cu toţii. Regimul comunist nu s-a sfârşit în decembrie 1989, iar mental a produs adevărate ravagii la nivelul întregii societăţi. Şi de aceea dezgroparea lui Ceauşescu este atât de importantă. Suntem ombilical legaţi de acest personaj şi regimul pe care l-a patronat. Încă...

P.S. Întotdeauna m-a amuzat alăturarea steluţei roşii pe crucea lui Ceauşescu din Cimitirul Ghencea militar. Ca şi invocarea oricăror precepte creştine în cazul lui. Avea dreptate Belu Zilber când spunea că regimul comunist, la noi, are ceva din Caragiale şi Stalin, deopotrivă...

3 comments:

catalina said...

Românul are nevoie să i se spună ce să facă, dar nu-i place se i se interzică lucruri, ferească sfântul. Un prieten îmi tot spune că ne trebuie un străin să facă ordine. Argumentul este domnia lui Carol I. Încep să-i dau dreptate.
Românii nu au vocaţia revoltei spui. Corect. Poate s-ar băga la una mică care să se termine la prânz, că deh, vine ora mesei.
Şi, cu acestă ocazie, mi-am amintit de sudamericani cu toate revoluţiile lor ratate....

Florin ŞPERLEA said...

@catalina
Multumesc pentru vizita ta si pentru osteneala de a scrie cateva randuri. Carol I a fost necesar romanilor, intr-adevar, dar intr-o anumita perioada istorica. A "striga" dupa un (lider) strain inca, astazi, dupa 20 de ani de democratie, inseamna ca nu ne meritam nici tara, nici istoria, nici viitorul (asa sumbru cum ne apare azi). Este, in zorii secolului al XXI-lea, semnul esecului.
Optimistul din mine spune ca nu am cazut inca atat de jos!

catalina said...

Cred ca democratie ar trebui pus intre gilimele in expresia 20 de ani de... Pentru ca, realmente, sa te prefaci ca pui puterea in mainile poporului si sa nu faci nici un strop, dar nici un strop, de educatie civica si responsabilizare mi se pare o gluma sinistra. Lucrul care ma deranjeaza cel mai tare la cei urcati in functii, delegati de popor sa faca lucrurile sa mearga (sic!), este completa lor indiferenta pentru acest popor si acesta tara.Si va intreb, la 20 de ani de la Revolutie, acesta nu este tot un semn al esecului?!