05 February 2010

Vorbe grele... mincinoase


Am citit, pe blogul lui Victor Ciutacu, un text imund referitor la săptămânalul la care lucrez ("Observatorul militar") şi,inevitabil, mi s-a părut de bun simţ să-i lămuresc pe cei care citesc acest blog despre ceea ce consideră Ciutacu a fi "paginarea anului". Nu am nici cea mai vagă intenţie de a polemiza cu jurnalistul în cauză, mai degrabă dintr-o imperioasă nevoie de igienă a limbajului. Şi prefer, de aceea, să pun la punct doar câteva detalii pentru cititorii blogului meu.
Înainte de toate, nu cred că Ciutacu citeşte "Observatorul militar", dar, ca să nu comit o eroare, o să spun că citeşte pe sărite. Altminteri, ar fi observat că, periodic, în pagina a 3-a a săptămânalului M.Ap.N., invocat de el, sunt publicate mesajele pe care ministrul apărării naţionale şi şeful SMG le adresează personalului din diferite arme, specialităţi şi categorii de forţe, cu ocazia zilelor aniversare. Este, deci, o practică obişnuită pe care ar fi putut-o observa numai acela care citeşte/răsfoieşte constant "Observatorul militar". În plus, să fii redactor-şef al unui cotidian important în România, cum este "Jurnalul naţional", şi să nu-ţi dai seama că un mesaj aniversar nu este... editorial, mi se pare o tragedie. Cred că pentru a înţelege diferenţa dintre "mesaj" şi "editorial", oricât de grav ar fi decăzut presa din România, nu se poate organiza un curs de iniţiere. Ar fi mult prea mult!
Acum, din două una: ori cel care i-a semnalat pagina respectivă lui Victor Ciutacu a vrut să-şi bată puţin joc de el (pentru că nu i-a arătat întreaga pagină, fiindcă la sfârşitul mesajului este scris, negru pe alb, că "editorialul" cu pricina este un... mesaj, dar aceasta este, în opinia mea, o variantă puţin probabilă), ori Ciutacu avea de "executat" două persoane cu funcţii de conducere în M.Ap.N. şi a ales săptămânalul armatei în acest "nobil" scop, dar "deontologia" aia, bat-o vina, nu-i permitea să ofere cititorilor blogului personal întreaga pagină a "Observatorului militar", pentru ca aceştia să poată muşca doar "hrana" mestecată deja de Ciutacu, spre bună îndobitocire.
Este şi acesta un mod de a face presă. Aşa cred unii. Pentru mine însă, credibilitatea lui Victor Ciutacu este istorie. Şi pentru istorie verbele se pun la trecut...

5 comments:

Costi said...

am vazut ce a spus ciutacu... e treaba lui... faza amuzanta mi s-a parut alaturarea "intendenta"-"indispensabila". altfel, m-as bucura sa stiu ca "ziaristii" de teapa lui ciutacu se informeaza din surse atat de periferice, precum ziarul armatei.

Florin ŞPERLEA said...

@Costi
M-am intrebat daca merita un raspuns toata povestea asta. Probabil ca da. De aceea am si scris aici. Tristetea mea cea mai mare este ca, la "Sinteza zilei" cel putin, s-au spus lucruri "grele" deseori, pe unele, din nefericire, in lipsa altor informatii sau detalii, luandu-le ca atare. Daca, din dorinta rafuielii cu anumite persoane publice, Ciutacu a procedat la fel (ceea ce pare destul de probabil acum!) si in multe alte situatii?
Stricto sensu, nu e vina nimanui ca "indispensabilii" sunt un obiect vestimentar intim, in conditiile in care "indispensabil" inseamna, in limba romana, si ceva "fara de care nu se poate" (adevarul e ca de cand cu boxerii si chilotii Bote sau verile caniculare romanesti, uite ca se poate si fara indispensabili!).
Dar e limpede ca se putea evita formularea. Macar in titlu! (Si, crede-ma, nu e vina mea!)

ciobanu.nicolae2002@gmail.com said...

Bine, conu' Ciutacu poate deveni rapid un mare dobitoc atunci cand isi doreste. Altfel el este un jurnalist deontolog dom'ne!

mos teaca said...

Nu am cunostinta ce functie indepliniti in armata romana sau in redactia ziarului care a produs aceasta disputa.Cred insa, ca indifernt de pozitia pe care o ocupati, ar fi mai important daca va-ti ocupa de a relata viata din unitati,starea sociala a personalului armatei,a pensionarilor militari.....Sunt probleme mult mai de actualitate si mai importante pentru armata romana decat o balacareala pe blogul personal.Si o opinie vizavi de controversa "florin vs victor":lasand deoparte aspectele tehnice editoriale, cam are dreptate Ciutacu.Sa traiti..in onoare si virtute(militara) !

Florin ŞPERLEA said...

@Sandy
Sa le luam pe rand:
1. Nu are importanta functia mea. Am reactionat precis la o problema de dezinformare. Un mesaj aniversar NU este un "editorial". Nu a existat, din punctul meu de vedere, nicio "balacareala". Nu este stilul meu. Am scris doar un text civilizat destinat exclusiv cititorilor blogului meu.
2. Nici dvs. nu cred ca cititi "Observatorul militar". Sunt publicate aici texte si despre subiectele la care va referiti. Ca ele nu au "chipul" pe care si l-ar dori unii sau altii nu este neaparat vina mea si, sincer, nici problema mea.
3. Daca ati stabilit deja unde este "dreptatea", inteleg ca orice dialog este, de acum, compromis.
4. Daca in mesajul urmator imi veti scrie din nou "va-ti" sau ceva asemanator, va asigur ca nu va mai raspund.