19 April 2011

Poveste din Ţara Iepurelui de Paşte


Fiindcă tot suntem în preajma sărbătorilor pascale, vă propun, de această dată, un film pentru întreaga familie – bunici, părinţi, copii şi nepoţi – despre nimeni altul decât Iepurele de Paşte, dulce alintat E.B. (Easter Bunny, vocea fiindu-i „împrumutată” de Russell Brand), în regia lui Tim Hill.
Hop, tradus la noi inspirat şi oarecum pe placul copiilor, care se vor amuza menţionând titlul filmului – Hop-Ţop –, este o combinaţie de scene reale cu animaţie de bună calitate, cu un iepuraş rebel, E.B., foarte expresiv în grimasele lui, politicos şi civilizat, un pic şiret, apelând adesea la un întreg arsenal de minciuni nevinovate, care nu prea este dispus să-şi asume tradiţia familiei sale – aceea de a împărţi de Paşte cadouri copiilor – doar pentru că doreşte să devină toboşar. Este şi motivul pentru care fuge din Insula Paştelui – unde, aţi ghicit, se află fabrica înalt tehnologizată a Iepurelui de Paşte, angajaţii fiind, cum altfel, nişte puişori simpatici –, tocmai la Hollywood, pentru a face ca visul său să devină realitate. „Dezertarea” îi pune pe urme o grupă iepurească specială de intervenţie, „beretele roz”, unul dintre membrii „temutei” echipe amintind de celebrul Mutulică din „Albă ca Zăpada” lui Walt Disney.
Este un drum iniţiatic în care, dincolo de pasiunea lui pentru muzică şi tobe, E.B. descoperă în Fred O’Hare, un tânăr pe care niciun job nu-l poate satisface (şi, deci, fiind mereu în căutare de lucru, spre disperarea familiei sale!), un soi de alter ego, prietenia dintre cei doi configurând o idee clasică: visele devin realitate dacă ai tăria de a crede în ele.
Şi, pentru că este o poveste de Paşte, fireşte că Fred îşi împlineşte dorinţa, nutrită din copilărie, când credea cu putere în povestea Iepuraşului de Paşte, de a contribui, cu drepturi egale, la împărţirea cadourilor pentru copii cu ocazia sărbătorilor pascale, în vreme ce E.B. se bucură de confirmarea talentului său de toboşar, dar are şi ocazia de a se dovedi responsabil, salvând fabrica tatălui său de la un complot pus la cale de nimeni altul decât puiul-şef, Carlos (mă tem că, în California mai cu seamă, comunitatea hispanică nu va „înghiţi” prea uşor această distribuire de roluri!).
Hop-Ţop este o poveste frumoasă, antrenantă, cu happy-end moralizator, care îmbină toate ingredientele basmelor cinematografice scornite la Hollywood, de la „Fabrica de ciocolată” la „Grinch”, pe gustul întregii familii.

No comments: