24 June 2010

De ce am demisionat din IRRD 1989

Am avut raporturi contractuale cu Institutul Revoluţiei Române din decembrie 1989 - o jumătate de normă pe un post de cercetator ştiinţific gr. III şi, de asemenea, membru în Consiliul Ştiinţific, această ultimă poziţie nefiind remunerată vreodată - începând din luna mai a anului trecut până zilele trecute, când mi-am dat demisia, spre bucuria celor care considerau că "scriu după dictarea lui Iliescu" (o tâmpenie, desigur, dar asta presupune o altă discuţie!). Am fost angajat pe o sumă de bani relativ modestă.
După ce, iniţial, a fost vorba de un proiect de cercetare privind Revoluţia din decembrie 1989 în Sibiu, acesta a fost schimbat, prin asocierea cu dl. Zoltan Novak, fără să fiu consultat, cerinţa fiind studierea Revoluţiei din decembrie 1989 în Transilvania, ceea ce impunea o extindere a cercetării la unele localităţi în care s-au petrecut evenimente semnificative în zilele Revoluţiei.
Am fost plătit, din mai până în decembrie 2009, iar în anul 2010 (cu excepţia unei singure luni) mi s-a impus semnarea unui concediu fără plată, ceea ce am acceptat, socotind că situaţia în care se afla Institutul era una dificilă.
Prima sumă de bani, în 2010, a venit abia în luna mai, iar în iunie a fost sistată iarăşi. Am încercat să aflu în Institut ce s-a întâmplat şi m-a frapat că mulţi dintre cei întrebaţi erau incapabili să ofere un răspuns - deşi se aflau în poziţii administrative care nu le îngăduiau "neştiinţa".
Am aflat, cu mare greutate, pe căi ocolite, că este un fel de "pedeapsă" pentru că nu am predat proiectul de cercetare amintit şi gestul mi s-a părut de o meschinărie inimaginabilă.
Aşadar, sunt plătit din mai până în decembrie 2009, accept concediu fără plată, înţelegând situaţia dificilă a Institutului, mai bine de cinci luni, în anul 2010, şi o minte "odihnită" (si, poate, mai bine retribuită!) din această instituţie crede că este nimerit să-mi taie bruma de plată, în iunie 2010, pentru un proiect de cercetare care cuprindea nu mai puţin de cinci localităţi (printre care Sibiu, Cluj-Napoca şi Braşov, fiecare în parte necesitând o cercetare amănunţită de cel puţin trei luni!). Şi să mai adaug aici că pentru o deplasare la Sibiu, în mai 2010, organizată de institut, transportul şi cazarea mi le-am plătit eu însumi.
Mi s-a părut firesc să întrerup orice colaborare cu Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, condus de dl. Claudiu Iordache, în urma acestui gest meschin.
Şi anunţ public că am donat IRRD 1989 şi diurna cuvenită pentru deplasarea la Sibiu din mai 2010!
Aşa că cei ispitiţi de o "juma' de normă" de cercetare la IRRD 1989 e bine să ia aminte!

2 comments:

Unknown said...

Este pacat de ceea ce ti s-a intamplat. Nu este prima data cand te confrunti cu nemernicia unor "sefi". Mergi mai departe cu proiectele tale. cand ai drum prin Varsovia, te rog sa nu ma ocolesti.

Florin ŞPERLEA said...

Mulţumesc, Petrică, solidaritatea ta mă revigorează. Iar Varşovia mi se va părea, la prima vizită, sunt convins, mai uşor de cunoscut, graţie ţie. Aştept cu nerăbdare să te întâlnesc în noua ta "viaţă".