01 May 2012

De ce merge ţara asta prost. Episodul... nu mai ştiu cât


Văd că Poliţia şi-a propus să-i descurajeze pe chefliii care, înghiţind pahar după pahar, doresc să se urce apoi la volanul unei maşini, printr-un clip cu bocitoare, dintre acelea tocmite prin lumea satelor pentru a plânge profesionist morţii. Se speră că, astfel, prietenii lui Bacchus vor fi împiedicaţi în tentativele lor de a mai conduce beţi de-a dreptul sau uşor abţiguiţi, luând în mormânt, în inconştienţa lor letală, alte suflete nevinovate.
Eu vă asigur că aceasta este o cale ineficientă de a eradica un fenomen care ia amploare. Cei mai mulţi nu au a se ruşina de bocitoare. Popor născut şi crescut în băşcălie ieftină, unde totul se sfârşeşte în comedie şi "Pupat Piaţa Independenţii", se va amuza de noua campanie şi va continua să practice obiceiurile bahice amintite, cu aceeaşi speranţă a impunităţii, care îi este cultivată prin laptele matern, sintetizată în formula "Las' că merge şi aşa. Ne-om descurca noi cumva!"
Fac, aşadar, un apel la Poliţie! Regândiţi amenzile. Măriţi-le. Daţi-le din belşug. Către Fisc şi Finanţe: urmăriţi-le să fie plătite! Astfel, corul de bocitoare va putea fi angajat numai de ţăranii care mai cred în efectul bocetelor plătite. Eu voi crede doar în amenzile usturătoare date celor care ne sfidează în trafic.


Recent, am avut ocazia să-l însoţesc pe fratele meu să-şi obţină noua carte de identitate, la termenul expirării celei vechi. Din motive obiective, avea nevoie de acest act fundamental pentru fiecare cetăţean, în câteva zile. O să fiţi surprinşi: cartea de identitate, indiferent de situaţie, se obţine în acelaşi termen - 10-12 zile.
Altfel spus, statul, prin aceste servicii de evidenţă a populaţiei, nu ştie să strângă taxe. Sigur, nu e noutate pentru noi toţi acest lucru. Ce face funcţionarul de la ghişeu dacă doreşti să obţii cartea de identitate mai devreme? Îţi spune, după caz, mai amabil sau mai răstit, că nu se poate. În loc să impună o taxă de urgenţă, echivalentă cu dublul valorii unei cărţi de identitate obişnuite, care ar putea fi depusă la bugetul acela căznit de care trag toţi mai apoi, statul acesta te trimite... la notar (un privat oarecare, desigur, care percepe propria taxă!). Fiindcă dacă termenul este acelaşi pentru oricine, în orice situaţie, şi însuşi titularul nu-şi poate ridica actul de care aminteam, este musai să împuternicească pe cineva, unde altundeva decât la notar?
Ştiţi care e taxa pe care o percepe un notar pentru a-ţi permite să ridici un act în numele unui titular care nu o poate face din diverse motive? 70 de lei. Ştiţi cât costă un buletin, cu taxe cu tot? Vreo 15 de lei. În total, vreo 85 de lei.
Aşadar, în loc să intre la bugetul statului, pe lângă cei 15 lei percepuţi pentru schimbarea unei cărţi de identitate, cei eventual încă 50 sau 70 de lei care ar putea reprezenta o taxă de urgenţă, statul îi dirijează spre notari, adică spre privaţi oarecare, care fac bani din incompetenţa administraţiei publice centrale şi locale.
Vă miraţi de ce nu avem bani pentru pensii, salarii decente şi un sistem de sănătate performant? Ei bine, şi din această cauză!

1 comment:

Octavian Brânzei said...

"Un studiu recent al Ministerului Administratiei si Internelor arata ca 23% din accidentele de circulatie se datoreaza alcoolului.
Aceasta inseamna ca restul de 77% sunt produse de ticalosii care beau numai ceai, cafea, sucuri, lapte si alte prostii.
Feriti-va de cei care nu beau alcool. Ei produc de trei ori mai multe accidente decat noi!"
:D